Tämän ohjeen sain salaiselta leivontaystävältäni maaliskuun paketissa. Alkuperäinen ohje on Valiolta. Alkuun ohjeen nimi ei säväyttänyt pitko-nimellään (toi mieleen perinteisen pullapitkon), mutta tarkemmin tarkasteltuani ohjeen taikina olikin rahka-voitaikinaa ja se alkoi kuulostaa erilaiselta ja mielenkiintoiselta kokeilla. Ja onneksi kokeilin, pitkosta tuli todella hyvää vaniljajätskin kanssa tarjoiltuna!
Taikina
250 g maitorahkaa
250 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl leivinjauhetta
Täyte
3 isoa omenaa
1 dl paistonkestävää aprikoosimarmeladia
2 rkl sitruunamehua
Voiteluun
1 muna
Pinnalle
raesokeria
(mantelirouhetta)
Sekoita rahkaan pehmeä voi. Nypi joukkoon kuivat aineet. Sekoita
nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteeksi ja pane se
tuorekelmulla peitettynä jääkaappiin 1/2 tunniksi.
Kuori ja kuutioi omenat. Lisää marmeladi ja sitruunamehu.
Kauli taikina 3 - 4 mm:n paksuiseksi levyksi. Jaa
levy kahteen osaan.
Lusikoi täyte pituussuunnassa keskelle levyä. Leikkaa reunoille jäävä taikina parin cm:n levyisiksi nauhoiksi.
Nosta taikinanauhat täytteen päälle vuorotellen ristikkäin. Voitele pitkot munalla. Ripottele pinnalle raesokeria (ja
mantelirouhetta).
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 25 min.