perjantai 20. maaliskuuta 2015

Chia-suklaakakku (maidoton, gluteeniton)

Chia-siemenet on kuuluneet meidän ruokavalioon nyt muutaman kuukauden ajan ja innostuin tästä Kinuskikissan reseptistä juurikin niiden takia. Oli hyvä oivallus käyttää siemeniä kakun hyydyttämiseen. Lisäksi tästä kakusta tuli ihan todella hyvän ja raikkaan makuista ja sopii gluteenittomaan ja maidottomaan ruokavalioon sekä pähkinäallergisille. Mielestäni tämänkin kakun maku parani yön yli hyydyttyään.
Chia-siementen terveysvaikutuksista voi lukea mm. täältä tai täältä.



Pohja:
2 dl auringonkukansiemeniä (tai pähkinöitä/manteleita)
1 dl kookosjauhoja
2 rkl raakakaakaojauhetta
½ dl vettä
2 rkl agavesiirappia
2 rkl kookosöljyä

Täyte:
3 dl kookoskermaa
3 dl vaniljan makuista soijajogurttia
1 ½ dl raakakaakaojauhetta
1 dl kookosöljyä
1 dl agavesiirappia
1 dl chia-siemeniä

Pinnalle:
raakakaakaojauhetta
kuivattuja mansikoita


Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 20 cm) leivinpaperilla. Sivele reunoille öljyä tai suojaa nekin leivinpaperisuikaleilla. Näin kakku irtoaa vuoasta siistimmin.

Hienonna auringonkukansiemenet tehosekoittimella. Yhdistä kookosjauhojen ja raakakaakaojauheen kanssa. Sekoita joukkoon vesi, agavesiirappi ja kookosöljy. Painele seos vuoan pohjalle.
Mittaa kaikki täyteainekset chia-siemeniä lukuun ottamatta tehosekoittimeen (myös sähkövatkain käy ainesten sekoittamiseen). Pyöräytä ainekset sekaisin. Lisää lopuksi chia-siemenet nuolijalla tai lusikalla sekoittaen.Kaada täyte vuokaan ja anna jähmettyä jääkaapissa noin kolme tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta ja koristele kuivatuilla mansikoilla.

torstai 19. maaliskuuta 2015

Hyydytetty voileipäkakku (maidoton)

Viikonlopun synttäreille tein myös maidotonta voileipäkakkua, joka onnistui mielestäni sen verran hyvin että resepti on jakamisen arvoinen. Usein maidottomista leivonnaisista saattaa jäädä herkästi puuttumaan tietynlainen täyteläisyys, joka maitotuotteiden mukana tulee. Tässä voileipäkakussa täyteläisyyttä antaa pari ruokalusikallista majoneesia, parhaimmillaan kakku on oltuaan yön yli jääkapissa jotta maut ehtii tasaantua.





Pohja
1 pkt Real-leipää
30 g maidotonta margariinia

Täyte
4 liivatelehteä
½ dl vettä
100 g kylmäsavuhärkää
100 g kinkkua
1 nippu ruohosipulia 
1 paprika
1 pkt tofuttia
1 prk Alpro vispiä
1 dl kurkkusalaattia
2 rkl majoneesia
1 rkl sinappia
pippuria

 Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Jauha Real aivan pieneksi muruksi, lisää seokseen sulatettu voi ja painele leipämurut vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Leikkaa kylmäsavuhärkä ja kinkku pieniksi paloiksi, pilko paprika ja silppua ruohosipuli, sekoita aineet keskenään. Vatkaa Alpro vispi vaahdoksi ja lisää siihen tofutti vatkaten. Lisää seokseen kurkkusalaatti, majoneesi sekä mausteet.
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää kuumaan veteen liivatelehdet yksitellen, joista on ylimääräinen vesi puristettu pois. Kaada ohuena nauhana vispitofuttiseokseen samalla kokoajan vatkaten.
Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada pohjan päälle. Anna kakun hyytyä ainakin muutaman tunnin ajan, mutta mielellään yön yli.

keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Pingukakkua 4-vuotiaalle!

Meillä juhlittiin viikonloppuna tyttären 4-vuotissynttäreitä ja sankarin toiveesta tehtiin pingviinikakkua. Ennen joulua ilmestyneessä Maku-lehdessä oli Iglu-kakun kuva ja sen nähtyään tytär ilmoitti että tuollaisen synttärikakun hän haluaa. Aika monta kertaa alkuvuodesta katseltiin kyseistä lehteä ja odotettiin tulevia synttäreitä. 

Kakussa on tumma sokerikakkupohja Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella tehtynä. Tulee muuten todella pehmeä kakkupohja gluteenittomalla jauholla, suosittelen kokeilemaan. Täytteeksi tytär toivoi jotain kirpeitä marjoja, joten väliin laitettiin valkosuklaamoussea ja puolukoita. Kuorrutus on kaulintamassaa ja pingviinit marsipaania.